Emoties tijdens de corona-periode

Hoe was het om deze mededing aan de kinderen te geven? Het zou mij niks verbazen als veel kinderen die dit te horen kregen even flink in de weerstand zijn gaan staan. Het is ook nogal wat, wat er nu voor een kind gaande is. Alles wat voorspelbaar was is nu weg. Het leek zo leuk 3 weken thuis!

In het begin is het nog leuk, spannend en lachen ze erom. De nieuwe regels geloven ze wel en vol goede moed doen ze overal hun best in. Thuis braaf aan het huiswerk, zoveel mogelijk thuis/binnen blijven en alles op anderhalve meter afstand van anderen. Na een dikke week wordt het al snel minder leuk, dan is al het nieuwe er weer vanaf en zie je langzaamaan dat je kind zich tegen de regels gaat keren. Het echt begrijpen van de situatie is voor een kind nog zo ontzettend moeilijk. Ze kunnen de gevolgen zo ver vooruit gewoon niet overzien.

“Wat een stomme meneer Rutte zeg, met zijn stomme regels” is bij ons thuis een veelgehoorde zin.

Achter zo’n zin schuilt vaak een scala aan emoties en frustraties. Veel kinderen zullen nu boos en opstandig gaan worden (of zijn het soms al wel) en er zullen dagen tussen zitten dat kinderen er echt even genoeg van hebben. Zo lang zonder houvast, je moet het maar doen.


Bied je kinderen veiligheid in deze ingewikkelde tijd. Ze voelen haarfijn aan wat er nu gebeurt, maar kunnen er vaak nog geen woorden aan geven. Het maakt dat kinderen of uit de band gaan springen met gedrag of juist heel stil worden en zich aanpassen voor de lieve vrede. Ga eens met ze in gesprek over hoe ze zich voelen. Door in gesprek met ze te gaan kun jij als ouder woorden geven aan de emoties die er zijn. Op die manier kan je kind een woord koppelen aan hoe het zich voelt en doordat er woorden gegeven worden aan hun emoties kunnen ze dat beter een plekje geven. Wat ook heel helpend kan zijn is heerlijk even lekker gaan schilderen. Geef ze je kind een groot vel papier en laat ze hun emoties tekenen. Geef aan elke emotie een kleur en laat ze die om en om op het papier schilderen, of beter nog, doe zelf ook mee. Lekker met de handen om zo nog meer gevoel in de kleur te kunnen stoppen en het te uiten op papier. Succes verzekerd! Deel ook vooral met ze hoe jij jezelf voelt en is het een keer een baaldag, laat het dan vooral een baaldag zijn. Bekijk per dag wat helpend is voor jouw gezin, voor jou, je partner en je kinderen. Ga jezelf niet vergelijken hoe het bij anderen gaat, dat is echt niet van belang. Doe je een keer iets minder aan school omdat het gewoon een rotdag was, so be it. Morgen is er weer een dag.


Voor veel kinderen helpt overzicht en structuur. Maak een kalender tot en met de meivakantie. Dat schept duidelijkheid over hoe lang het zeker nog duurt voordat er weer naar school gegaan mag worden. Beloof ze niet dat ze daarna weer naar school kunnen, maar vertel duidelijk dat die meneer Rutte dan een beslissing neemt over hoe het dan verder gaat en welke regels er dan gelden.

Een van de allerbelangrijkste dingen voor nu is denk ik toch wel de tijd die je echt samen doorbrengt nu. Maak mooie herinneringen samen over deze bizarre Corona-tijd. Waar kunnen jouw kinderen later op terug kijken? Hoe stressvol deze periode was om alles maar gedaan te krijgen, of juist hoe fijn het was met elkaar en welke gekke, aparte dingen ze toen samen met jou deden?


Zit je ergens mee, kun je wel wat hulp gebruiken in deze periode of kan ik je gewoon even een luisterend oor bieden? Neem dan contact met me op. Ik kijk en denk graag even met je mee om je op weg te helpen in deze Corona-tijd. Je hoeft het niet alleen te doen en soms kan het helpen als iemand even met een frisse blik met je meekijkt.Als alles weer "normaal" is plan ik ook weer nieuwe cursussen en trainingen in vanuit Praktijk Eigen & Wijs in Almere. Wat dacht je van een fijne weerbaarheidstraining voor je kind? Of speciaal voor de kinderen die na de zomervakantie naar de brugklas zullen doorstromen, de speciale Brug-KRAGT-training. Deze lijkt veel op de KRAGT-training maar is speciaal met een extra onderdeel 'ik leer leren'. Verder staat de 'Ik ben 9'-training ook weer op de agenda. Houd mijn facebookpagina en website daarvoor in de gaten.

Houd de moed erin, zorg goed voor elkaar en blijf zoveel mogelijk thuis!

Eigen & Wijze groet van Jacqueline