Sinterklaastips

Ik houd ontzettend veel van dit feest! Als kind vond ik het geweldig en nu kan ik er intens van genieten. Toen ik heel klein was vond ik Klaas wel erg spannend en durfde ik niet zo goed naar hem toe. Dat naar hem toe gaan en de cadeaus incasseren tijdens "het Sinterklaasfeest van het jaar van mijn vaders werk", liet ik mooi aan mijn twee oudere zussen over :). Later kon ik genieten van het maken van de meest geweldige surprises en daar kon (en kan) ik heerlijk mijn creativiteit in kwijt.

Ik heb altijd de wens gehad om een keer mee te mogen doen met de jaarlijkse intocht van de NPO. Waneer daarvoor de kans voorbij kwam, greep ik die met beide handen aan. Soms komen wensen uit! Wat een weergaloze ervaring was dat om als hulpje van de Sint de landelijke tv-intocht mee te mogen maken. Ik kan daar echt met weemoed op terug kijken. Het is alsof de magische sprookjeswereld dan ineens weer bestaat.

Maar hoe kom je nou deze periode door tot en met het heerlijk avondje? Bij veel gezinnen is het vertier deze tijd soms ver te zoeken. Hoe dat komt? Voor veel kinderen is deze tijd van het jaar vaak een lastige prikkelende drukke periode. Er gebeurt ook zoveel in de maanden november en december. Sommige kinderen zijn enorm gestresst door het hele sinterklaasgebeuren. Continu zijn ze aan het malen in hun hoofd. Ben ik wel lief geweest dit jaar? Hoe komen die Pieten in huis als je 's nachts slaapt? Krijg ik wel echt een cadeautje in mijn schoen? En nu in deze coronacrisis zijn er een hoop kinderen bezorgd of Sinterklaas niet ziek zal worden. Hij is tenslotte al een oude man. Al deze onzekerheden kunnen buikpijn geven, slapeloze nachten, drifbuien, huilbuien, noem maar op. Herkenbaar? Lees dan vooral de rest van mijn blog!

Ik heb een aantal tips en adviezen voor je op een rijtje gezet, in de hoop dat deze periode voor jou en je gezin wat meer rust zal brengen zodat jullie kunnen genieten. Lees de tips en kijk wat passend voor jou is. Vergeet niet dat jij je eigen kind(eren) het beste kent. Wellicht zijn niet alle tips voor jou of voor jouw gezin evenzeer van toepassing.


Tip 1 Overzicht creƫren

Kinderen houden van duidelijkheid, van weten waar ze aan toe zijn. Dat geeft ze houvast. Ideaal in deze tijd is om gebruik te maken van een aftelkalender naar pakjesavond toe. Zet daar bijvoorbeeld ook op wanneer ze hun schoen mogen zetten en welke eventuele extra activiteiten je nog met ze gaat ondernemen. Overzicht, structuur, en duidelijkheid geven een kind rust en veiligheid en dat hebben ze in deze tijd hard nodig.

Tip 2 Keuzes maken

Nu we in de coronatijd zitten, zijn er geen intochten en veel minder sinterklaasactiviteiten dan andere jaren. Toch wil ik je het advies meegeven om niet te veel te gaan doen. Maak keuzes waar je het feest gaat vieren. Thuis, op school, op het werk, bij opa en oma, op de sportclub, bij een buurtcentrum, in de stad, in de bibliotheek, naar de film en het theater... Er is zoveel keuze en voor kinderen is het vaak te veel; hoe leuk het ook is. Kinderen hebben namelijk ook nog tijd nodig om al die indrukken te verwerken en als je dan van het ene feest naar het andere feest hopt, is er geen verwerkingstijd. Beperk het dus en maak bewuste keuzes.

Tip 3 Planning

Als ouder is het handig om ook een duidelijke planning te maken voor jezelf. Begin op tijd met inkopen, bedenk hoe en met wie je pakjesavond wilt vieren. Hoe minder last minute stress jij hebt, hoe minder jouw kind jouw stress hoeft te ervaren. Als jij relaxt bent deze tijd, dan zal jouw kind het goed kunnen doen op jouw rust.

Tip 4 Het Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal is een fijne manier om samen naar het feest toe te leven en tegelijkertijd kun je daarmee goed kijken waar behoefte aan is bij je kind. Er gebeurt altijd wat en door samen met je kind te gaan kijken kun je het er ook samen over hebben. Leg uit wat er gaande is en relativeer vooral als het veel te veel spanning met zich meebrengt.


Tip 5 Rust & slapen

Zorg voor voldoende rustmomenten op een dag (zonder sinterklaasprikkels) en probeer je kind voldoende te laten slapen. Het is belangrijk om je kind te proberen ontprikkelen zodat het even echt kan ontspannen. Voldoende slaap is belangrijk, zodat je kind de tijd krijgt om alle indrukken te verwerken.

Tip 6 Bewegen & frisse lucht

Ga naar buiten en haal een frisse neus. Buitenlucht is altijd een goed idee. Combineer dit door je kind lekker te laten bewegen. Voldoende beweging zorgt er voor dat je kind de spanning in het lijf kwijt kan raken.

Tip 7 Wat wil jouw kind?

Veel ouders bepalen vaak hoe de dingen gaan in een gezin, maar het is ook goed om aan je kinderen te vragen wat zij willen. Kinderen voelen vaak wel aan wat ze fijn vinden en willen graag betrokken worden en meedenken. Het maakt ook dat ze zich belangrijk voelen en dat hun mening er ook toe doet. Natuurlijk hoef je ze niet in alles hun zin te geven en zal jij als ouder nog steeds hun grenzen moeten bewaken.

Tip 8 Grote broer en zus

Vergeet in deze periode niet dat grotere broers en/of zussen ook wat meer gestresst kunnen zijn. Zij trekken vaak lootjes in de klas en misschien ook nog wel op de sportclub en wie weet waar nog meer. Ook kan het weten van het grote geheim van Sinterklaas ze extra spanning geven omdat ze bang zijn om hun mond voorbij te praten. Ze zullen er niet altijd om vragen, maar geef ze in deze periode ook wat extra aandacht. Geef ze een extra knuffel of een extra compliment. Laat zien dat je ze ziet!

Tip 9 Flexibliteit

Wees flexibel, zeker nu. Dingen gaan nou eenmaal niet altijd zoals je het gepland had, waardoor het helemaal anders loopt. Als je je dat ook vast realiseert, dan kan het alleen maar meevallen. Zeker in de tijd waarin we nu leven kan het morgen ineens allemaal anders gaan. Ben je niet zo flexibel van jezelf, zorg dan gewoon dat je een plan B en een plan C achter de hand hebt.

Tip 10 Dag Sinterklaasje

Bedenk een ritueel voor je kinderen en neem samen bewust afscheid van Sinterklaas. Sommige gemeenten hebben zelfs een uittocht van Sinterklaas (maar dat zal dit jaar wel overgeslagen worden). Het is goed dat kinderen duidelijk beseffen dat de beste man weer terug is naar Spanje.

Tip 11 De waarheid

Heb jij het idee dat jouw kind echt last heeft van dit hele feest en totaal niet met de spanning om kan gaan? Vertel dan gewoon hoe het zit. De waarheid achter het hele sintfeest opbiechten wil niet zeggen dat je het feest niet meer kunt vieren. Ik las zelf laatst ergens een hele mooi oplossing. Een ouder die elk jaar rond deze tijd aan zijn kind het volgende vraagt: "Wat vind jij fijner? Dat Sint & Piet echt zijn en het hele verhaal ook echt met gezelligheid, schoen zetten, liedjes en lekkers? Of dat Sinterklaas een heel mooi verhaal is waarvan je mag genieten met een gespeelde Sint & Piet, cadeautjes, lekkers, gezelligheid, schoen zetten en alles erbij hoort? Wat vind jij fijn?"

Ik wens jullie een mooi sinterklaasfeest toe!